Інтернет через водопровід

Телекомунікаційні оператори шукають нові економічні способи організації мереж широкосмуговогодоступу до Інтернету.

Схема подачі інтернету через водопровід.

Не так давно на ринок Чернівецької області вийшов новий оператор, який має намір найближчим часом розпочати підключення до Інтернету на основі унікальної технології, що дозволяє використовувати як мережу передачі даних водопровід. За даними представників компанії, в першу чергу провайдер буде орієнтуватися на приватних та незаможних користувачів, які вже звикають отримувати незвичні послуги від водоканалу. Новою розробкою Буковинських вчених вже зацікавилися декілька західних телекомунікаційних операторів.
 
Сьогодні на ринку послуг широкосмугового доступу в Інтернет існує цілий ряд технологій, що використовують для передачі даних різні типи мереж.
 По-перше, це технологія Ethernet, за якою в основному будуються домашні мережі. Вони створюються за принципом звичайної локальної мережі і працюють на тому ж протоколі Ethernet.
Другою технологією є ADSL, яка дозволяє передавати дані по звичайних телефонних лініях на досить великих швидкостях.
 Також застосовується третя технологія -DOCSIS, забезпечує доступ в Інтернет по мережах кабельного телебачення. Крім того, розвиваються і мережі бездротового широкосмугового доступу.
 У багатьох містах та селах Буковини вже успішно діють мережі на основі технології Wi-Fi, крім того, багато компаній вже заявили про те, що незабаром мають намір запустити послуги доступу до мережі за передовою технологією WiMax.
 
Найважливішим моментом для провайдерів, крім усього іншого, який вимагає чималих фінансових вкладень, є наявність і розвиток власної кабельної інфраструктури. Не секрет, що телекомунікаційні оператори, що володіли такою мережею спочатку, мають значну перевагу перед конкурентами.
Зокрема, це Міжрегіональні компанії (МРК) «Зв’язок», що використовують для організації доступу до Інтернету технологію ADSL, яка передбачає для передачі даних використання телефонного кабелю. Також це великі кабельні оператори, такі як холдинг «Національні кабельні мережі», що мають доступ в мережу за технологією DOCSIS, на основі телевізійного кабелю. Однак провайдери не стоять на місці, зокрема, на ринку вже досить давно діє оператор «ЕлектроСила», що пропонує послугу «Інтернет з розетки». Дана послуга передбачає надання кінцевому споживачеві доступу до мережі Інтернету, телефонію і цифрове телебачення з використанням технології PLC (PowerLine Communication), що базується на використанні електромереж.
 
Зростаюча конкуренція на цьому ринку сприяє тому, що телекомунікаційні оператори знаходять нові способи надати клієнтові доступ до Інтернету, витрачаючи при цьому мінімум коштів на інфраструктуру. Зокрема, не що давно  на телекомунікаційному ринку області з'явився новий оператор La Buz Telecom, який найближчим часом має намір розпочати надання послуг широкосмугового доступу до Інтернету на основі унікальної технології «Поділ води та Інтернету», що передбачає використання водопровідних комунікацій у якості мережі передачі даних. 

Інтернет — це просто, як водопровід
 
 
Оператор La Buz Telecom був утворений на базі Чернівецького НУ ім. Ю. Федьковича кафедри«Водно-Телекомунікаційних технологій», фахівцями якої і була розроблена нова технологія:«Вода є хорошим провідником, і нашими фахівцями була розроблена технологія і створено відповідне обладнання, що дозволяє організувати доступ до Інтернету через звичайну водопровідну трубу. В основі технології лежить частотне розділення сигналу, передача якого відбувається через воду. Швидкість такого каналу може доходити до 100 Мбіт/с. Для кінцевого абонента встановлюється обладнання, що працює за принципом мікронасоса, що розділяє воду і високочастотне хвильове випромінювання. Обладнання може бути встановлене на кухні чи у ванній, сам же ресивер підключається безпосередньо до водопровідного вентиля.
 
Сучасний доступ до інтернету.
 
 
 Сьогодні вже закінчено встановлення обладнання і незабаром почнеться надання послуги в декількох великих містах Буковини, включаючи Селятин та Новодністровськ», — повідомив старший науковий співробітник кафедри «Водно-Телекомунікаційних технологій» та комерційний директор La Buz Telecom Сергій Петрович Баух.
 
Закінчується монтаж обладнання.
 
 
За даними пана  Сергія Бауха, в першу чергу оператор має намір орієнтуватися на приватних клієнтів, надаючи послугу широкосмугового доступу задосить низькою ціною. Невисока вартість пояснюється відсутністю витрат на організацію мережі.
Крім того, зараз фахівці кафедри «Водно-Телекомунікаційних технологій» ведуть тестування стаціонарних бездротових насосних перетворювачів сигналу широкосмуговогодоступу (СБНПС — ШСД): «Такі перетворювачі можуть бути встановлені на водопровідні колонки громадського користування в містечках і селах, і, оскільки радіус дії наших СБНПС — ШПД близько 5 кілометрів, потенційно це може вирішити проблему з доступом до мережі Інтернет у гірських районах Буковини», — розповідає головний розробник СБНПС — ШПД Віктор Шатренко.
На думку експертів, актуальність такого рішення незаперечна — у зв'язку з прийнятою сесією Чернівецької обласної ради програмиhttp://oblrada.cv.ua/document/regional_program/ «Про подолання цифрової нерівності між містом і селом»  в рамках якої телекомунікаційними сервісами забезпечуються видалені населені пункти.
 Розробники нової технології вже готується взяти участь у відповідних тендерах.
 
За даними нашого джерела, новою розробкою Буковинських вчених вже зацікавилися на Заході – зокрема у Хорватії. Саме з метою презентації цієї унікально технології відправився до Вараждинської жупанії Республіки Хорватія обласний очільник 
http://molbuk.ua/chernovtsy_news/62647-papyev-poyihav-u-horvatyu-pdpisuvati-ugodu-pro-spvpracyu.html

15 коментарів

Максим Татарченко
Аналоги цього вже досить давно. Щось воно якось «нанобізнесом» попахує, якщо ви розумієте про що я.

www.utro.ru/articles/2003/07/28/217706.shtml — 2003 рік
benton.org/node/3360 — 2006 рік
Віктор Довганич
Скатав ідею у росіян! А видає за своє ноу-хау. Гуморист, однако.
Володимир Антонюк
ну і що?
Максим Татарченко
ну і те, що видається все за суперінновацію. А потім дивишся, а в новинах кажуть, що держава дотації дала, гранти… Ніби і розвиток є, і «науку» підтримують. А потім проект тихо пропадає.

А давайте вигадаємо ще вайфай, лиш свій. А вже ж є — ну і що?
Володимир Антонюк
Максиме, що є? Це фейкова новина. Ніякої новації тут немає і близько. Це ж очевидно, ні? ;))).
Супер інновацією була ідея відомого в області фізика закачувати холодну воду в чавуні батареї для охолодження квартир ;).
Ставтеся трошки іронічніше до усього, що з'являється в мережі.
Доброго настрою.
Максим Татарченко
ну, я до вашої новини з іронією і ставлюся))
коментар було видалено
Володимир Антонюк
а, вибачайте, то я ще не весь прокинувся ;). Шкода, що тут немає опції «видалити» коментар ;((((
Татьяна Таран
2012 рік. Газетка «Czernowitz Point»:

Чернівецькі правоохоронці вилучили понад пів тонни пресованого кокаїну з аптечної мережі міста.
15 листопада цього року у парку культури та відпочинку імені Тараса Шевченка група пенсіонерів біля фонтану влаштувала шалену оргію: вони співали пісні воєнної Німеччини, билися на милицях, та грали в шахи маленькими онуками. Наряд ППС впорався із ними за 10 годин. Результат аналізу крові людей похилого віку показав, що вміст наркотичної речовини – кокаїну набагато перевищує норму здорової людини. Як виявилося пізніше, спільним у пенсіонерів-гуляк було те, що у кожного була соціальна картка на отримання безкоштовних медикаментів для лікування гіпертонії.
Правоохоронці перевірили аптекарів, та, власне, і виявили упаковки «Папазолу» з таблетованим кокаїном.
Як же ж це потрапило у продаж?
Плутанина сталася на митниці, коли водії фур переплутали машини, документи, та як наслідок, підірвали роботу кримінального угрупування всієї Західної України. Справжній «Папазол» мафіозі таки знадобився. Кожен з них, окрім лікування нервової системи, отримав по пів року тюрми.
Потерпілі пенсіонери не визнають себе такими, що потерпіли, та із вдячністю обіцяють носити бандитам у тюрму свіжу випічку і теплі шкарпетки.
«Ми у своєму житті бачили все, але ці чарівні таблетки перевершили радість від перемоги у 45-му. Тепер і померти не стидно», — додали пенсіонери.
Володимир Антонюк
да-да, я добре пам'ятаю той день — Міжнародний день відмови від паління. Саме в цей день студенти обмінювали цигарки на цукерки і в парку було багато молоді з чупа-чупсами в роті. Як зараз пам'ятаю ;)
Татьяна Таран
:)) А я в той день з повітря мудрувала в одному з кабінетів МОЗу. Шкода, пруфпфків ні в кого немає.
Володимир Антонюк
пруфпік. Правильніше буде «пруфпіків» — в таких текстах важливі деталі — бо можуть не повірити ;)
Татьяна Таран
Що нам слова :) Воно взагалі правильніше камінг-аут з деякими пруфпіками із сейфу робити, але таке лиш у кіно та фейкових новинах можливе :(
П.С: Обережніше із вакцинацією діток будьте, до речі.
Володимир Антонюк
Термін «камінг-аут» — тут то навіщо?
Татьяна Таран
А це не термін, це вираз coming out.
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте