Покращення для всіх - турбота про кожного

Перелітні комарі відправляються в теплі краї

Очільники області попереджають про небезпеки в період міграції комах

Сезонна міграція комарів почалася на Буковині. Як розповіли на сайті Обласної державної адміністрації, зграї комах в ці дні покидають насиджені буковинські території і беруть шлях на південь.

«З наближенням жовтневих холодів відомі своєю теплолюбних комарі збираються в численні зграї, щоб відправитися в теплі краї, — розповіла нашому виданню провідний співробітник Чернівецького національного університету ентомології, професор Валентина Миколаївна Маркова. — Комахи долають тисячі кілометрів, щоб під час сезонних холодів опинитися в більш придатній середовищі проживання ».

Крім прагнення потрапити в теплий клімат, комарами рухає потреба опинитися в місцях з більшою доступністю їжі, розповіла фахівець. Адже з настанням холодів люди надягають закритий одяг, перестають залишати відкриті навстіж вікна і у комарів починається голодний сезон.

За словами експерта, на південь відправляються не всі комарі, а тільки їх перелітні види, здатні долати відстані до 8,5 тисяч кілометрів. Решта залишиться на Буковині. Саме для них мають бути організовані тимчасові пункти харчування, має бути забезпечено тепла та комфортна зимівля. Саме про це говорили на останній апаратній нараді при голові ОДА. Питання збереження життя кожного довгоносого кровососа не залежно звідки він родом – з Чернівців чи з маленької Турятки – має стати першочерговим завданням крайової влади.

Комарі летять в Єгипет, Південно-Східну Азію (напр. Індію, Сінгапур, Таїланд) і інші теплі країни.

«У ході міграційного перельоту комарі дуже голодні, роздратовані і агресивні, — розповіла Валентина Маркова. — Тому вони періодично спускаються нижче до землі і кусають всіх підряд з особливою розлючено».

Співробітники Чернівецького національного університету ентомології рекомендують жителям територій, що опинились уздовж маршруту перельоту комарів, утриматися від довгого знаходження поза домом. В цей час бажано не відкривати вікна і кватирки. Особливо уважно слід оберігати від комарів дітей.

За оцінкою вчених, міграція комах закінчиться через 2-3 тижні. До кінця жовтня всі перелітні комарі покинуть Буковину. Та здоров’я комариків-дзюбликів, які залишаться буде у надійних руках спеціалістів в комарознавстві.

На фото: комар перелітний

3 коментарі

Олег Герман
Дбаючи про здоров«я комарів, я б запропонував побудувати вздовж маршруту перельоту спеціальні готелі, де ті б мали змогу відпочити, прийняти ванну і перекусити. А для тих, що залишаються — зібрати кошти на встановлення пунктів обігріву, плюс звернутися до громадян з проханням кожного дня приходити, щоб погодувати їх.
Все — для комарів!!!
Михайло Шморгун
У звязку з цим — тимчасово перенести відповідні структури виконавчої влади в село Комарівці Сторожинецького району…
Володимир Антонюк
Ні, і ще раз ні, Чернівці будуть перейменовані в Дзюблинськ. Хоча. про перенесення ОДА в якісь Комарівці-Телятинці. Я подумаю ;)
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте