Епідемія туберкульозу в Україні

  

Наближається
Всесвітній день боротьби з туберкульозом(24 березня).
2011-го виповнюється 16 років з моменту оголошення в Україні епідемії туберкульозу.
Та чомусь не б’ють у литаври та не дують в фанфари офіційні захисники нашого здоров’я.
Хоча певні «досягнення» в України є:
Україна за поширеністю туберкульозу залишається у першій трійці серед європейських країн.
Україна — одна з 18 країн Європи, де рівень захворюваності у 8 разів вищий від середнього і становить 73 особи на 100 тис. населення
Туберкульоз досі є найбільш частою причиною смерті серед осіб, хворих на інфекційні захворювання.
В Україні виліковуються лише близько 60% хворих на туберкульоз, а істотно впливає на розвиток епідемії туберкульозу спів-інфекція туберкульоз/ВІЛ, «рівень якої за останні 10 років зріс більш ніж у 30 разів».
Люди, які захворіли туберкульозом, ще досі не знають, що у нас лікування туберкульозу безкоштовне.
Рівень хворих перевищує епідеміологічний поріг в 2-3 рази.
Епідемія туберкульозу в Україні залишається загрозою національної безпеки.
З святом, дорогі земляки.

 

Володимир Антонюк 

БФ «Інститут родини»
Туберкульоз  — це заразне (інфекційне) захворювання. Викликає туберкульоз мікобактерія Mykobacterium tuberculosis. Найчастіше цю бактерію називають бацилою або паличкою Коха.

6 коментарів

Маріанна Антонюк
«В рамках відзначення Всеукраїнського дня боротьби із захворюванням на туберкульоз, 23 березня 2012 року з 09:00 до 15:00 на площі Соборній міста Чернівці буде встановлено флюорограф. Всі бажаючі зможуть безкоштовно пройти обстеження». Але флюорографія, як визнають самі лікарі — це дуже неінформативний спосіб діагностування туберкульозу. Не кажучи вже про те, що туберкульоз буває не тільки легенів, і в інших органах флюорограф хворобу просто не може виявити… Як на мене, суспільству потрібне правдиве інформування, а не нав'язування стереотипів.
Максим Пансик
Погоджуюсь на всі сто. Повне і правдиве інформування, яке комусь збоку може видатись занадто детальним, занадто глибоким і «не дуже потрібним», згодом може врятувати як життя, так і його якість. Інформування у всіх аспектах — медичному, юридичному, соціальному. Аж до банального пояснення конкретних дій у різних випадках. На превеликий жаль, більшість громадян не знають своїх прав як пацієнтів або як правильно їх відстоювати. На превеликий жаль, загальний рівень підготовки медичних працівників залишає бажати кращого. На превеликий жаль, «великі політики» і інші провладні істоти плювали на наше здоров'я. Будьте інформовані, заради себе, заради рідних і близьких, заради здоров'я і якісного життя.
Святослав Вишинський
Дуже часто також забувають походження епідемії — на пострадянському просторі туберкульоз «вирощений» у тюрмах, а враховуючи кількість людей, що через них правдами і неправдами проходять, скоро ця хвороба стане невід'ємним атрибутом українського підданства. Туберкульоз не піде на спад доти, доки в Україні не те, що не буде нормальних тюрем та СІЗО — а доки в них просто не саджатимуть конвеєрним способом усіх підряд за скоєне і нескоєне.
Максим Пансик
Святослав, не сприйміть за іронію або сарказм. При нинішній владі складається враження, що ми всі «сидимо». З більшим чи меншим комфортом, але «сидимо». На жаль, це не мої слова. Багато знайомих, яким вдалося втекти так вважають. І продовжують — так, працювати потрібно важко, так не все з цукром і не без складнощів, але повертається дивне відчуття свободи і усвідомлення того, що ти Людина.
Святослав Вишинський
У кожній тюрмі є можливість не лише здійснити підкоп чи підпиляти грати, але й підняти повстання. Бракує волі, а тому бракує «волі» (sic).
Максим Пансик
Володимире, дякую за інформацію — це справді потрібно і важливо.
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте