Місто суцільного гламуру

Так сталося, що в Чернівці я приїхав із міста. І мої нові знайомі, здебільш культурні люди, намагалися показати Чернівці теж як місто і розповідали про нього всілякі міфи — і про маленький Париж (це якщо там ніколи не був), і про Панську вулицю, яку підмітали трояндами (колись), а тепер наклали купу гівна в карету, і про візників, які вдосвіта слухали вальси Шопена (колись) і про всілякі гарності і звитяги які були КОЛИСЬ… А питанячко яке сверлить мій моск — як вдалося так швидко передягнути панночок у засмальцовані ванні халати у яких вони вибігають на вулицю, а гонорових буковинців у «шікарні» адідасовські спортивні штани, що так пасують гостроносим мештам? Це такий місцевий шик і гламур?

25 коментарів

Роман Жахів
«Володимире, Ви з карети впали чи що»? — запитав би якийсь хлоп у спортивних штанях і лякованих мештах. Я ж, як Чернівчанин з діда-прадіда, такого собі дозволити не можу. Тож просто нагадаю, що починаючи з 1939 року ХХ ст. проводилось масове винищення та вивіз інтеліґенції до віддалених теренів Російської імперії. Натомість місто заселялося новою породою людей «Будівниками світлого майбутнього» — ота порода, нині, й гадить де їй заманеться.
Володимир Вакуленко-К.
Ну да, в нас на Донбасі взагалі весело. Власними б руками всю стару "інтелегенцію" передушив би. Власне у нас заселення у вимерші села масово відбувалися у травні-листопані 1933. Тоді приїздили старші брати з Архангельська, Магадана, Хабаровська тощо. От тепер дехто Женя Гузєєв кричить, що саме у 39 мову більшовики на Галичину привезли. А ще генконсул. "Інтелегетний" Путін он взагалі зморозив самі знаєте що. Тож що ви хочете від своєї маленької перефірії…
Володимир Антонюк
Та не впав я, панімаєш. І історію я 2 рази читав. Я зрозуміти хочу — невже ця новітня порода людей (?) народжується без моска. І навіть така потужна навчально-виховна машина не здатна перековать їх орало на щось міське. Тоді — що робити? ЛОботомію заборонили, не знаєш?
Юля Шешуряк
адідасу скрізь вистачає, і в Чернівцях, і в Києві, і мабуть — у Донецьку)

Прожила у Чернівцях з 2000 по 2005й. Я би не сказала, що Чернівці — місто інтелігенції (то швидше Львів). Але не все так погано) У Чернівцях стільки всього намішано… Це місто еклектики…
Володимир Антонюк
Нє, тут адідас особливий. Майже справжній. І такі пасторальні картинки — вона «вся такая воздушная к пацєлуям зовусчая», а ВІН в напуцованних мештах, ададісовських штанах поряд по Кобилянській (пішоходна вулиця) мовчки шпацірують лузгаючи сємкі. Красота ;). І в цьому місті живе і працює О.Бойченко — еклєктіка ;)
Юля Шешуряк
Ех, точняк…

До речі, пора вже О.Бойченку з«явитися в соцмережах :) На ФБ наприклад.
Володимир Антонюк
Не пора… Ще час не настав. Його світла постать лиш зрідка має виринати у юрбі. В бєлом вєнчікє із роз ;)
Максим Козменко
Закид до Львову — вдалося мені в пишному центрі міста отримати «рідну» таку порцію "інтелігенції" — водійка трамвайчика накричала на мене, що в неї немає здачі за проїзд (і чого це я вимагав од неї ті 50 копійок?!), в продуктовій крамничці (хоча ні, то все гастроном стандартний був) нагрубили, коли я уточнював, яке пиво в них свіже, на вулиці штурхнули так, що ледь носом камінну стіну не пробив, а при переході дороги на пішохідному переході на мене так просигналили, що й досі при спомині мурахи бігають…
Нечистоти є всюди. Це правда. І хто ж винен? Абсолютно риторичне запитання. Ніби дивимося в дзеркало й запитуємо в нього, намагаючись пізнати себе. Оті «адідасовскі пацани» й «атпадниє дєвочкі» (вибачте за прямоту й гостроту) виродки сучасності… Хоча, їх багато. Культурних мало. Значить культурщина вироджується??? І хто тоді буде виродками???
Юля Шешуряк
до речі, Кам-Под теж нє ахті… по культурі… я коли приїжджаю інколи туди до мами, то аж страшно стає.
Володимир Антонюк
Землячка ;). Яка радість. Та штука не в тому, який зараз Кам'янець — мені там теж не все подобається. Там до останнього часу (що там зараз не знаю) створювався новий міський міф — «Міста, де мріють ангели». А в Чернівцях — просто провал якийсь. Тре буде до ранку якийсь новий міф придумати для Чернівців ;) І воплотіть. Серйозно, ну вот зібрались жиж в Ів-Франківську митці і в один день сказали (ну приблизно так) — " А най буде Станіславський феномен". І почали кругом оце розкручувати. Так і до Чернівців можна якогось міфа причепити поки є до чого чіпляти. До речі, про Львів і інтелігенцію — думаю, також — міф
Максим Козменко
Дійсно так! Мені також спадало на думку те, що Чернівці не вилазять з бичування, бо не мають нормальних міфів. Легенди Львова, як не крути, чарують. Станіславський феномен також інтригує. А в Чернівцях є потенційні казки, але ми, чернівчани, в них самі ж не віримо. Про троянди, тротуари, візників і вірші Гьордерліна, музику Шуберта й дуелі — це цікаво й поетично. Але ми сміємося з цього — ет, вигадки буржуазних маразматиків.
Чернівці надто постраждали від радянського агітпрому в створенні робочого класу, в інтелігентність не вірять вже й самі жителі міста. Це не модно!
Володимир Антонюк
Ну вот і вирулюємо на конструктивну і веселу тему — створення сучасних міфів/легенд (прижиттєва міфологізація? ;)) для Чернівців. Людям всерівно потрібно у щось добре вірити. РОзумію, що це завдання трохи безумне — і саме тому може бути реалізоване ;)
Максим Козменко
Прижиттєва міфологізація… Доречі, Львівське пиво зараз активно впроваджує різні легенди (історичні, різдвяні, великодні тощо).
Володимир Антонюк
можна ж розкрутити міф про те, що у вас на факультеті самі гарні і розумні дівчаати і самі мудрі юнаки — міф, але ж можна повірити ;)
Оксана Яблонська
вечірнє плаття, тапочки на босу ногу і сємочкі мене вбили у 72 р., коли приїхала до Кам-Под. А поза тим, там є (був) класний дитячий хор «Журавлик» під кер. Тихолиза, там колись ходили вертепи, започатковані студентами нашого факультету, там колосальна історія із піднесенням імен катів (Затонського) і увіковічненням імен поетів (вул. Шевченка, Руданського, Драй-Хмари, Лесі Українки). Мабуть лише там є вулиці Гунська і братів Коріатовичів. Це містечко з чудовою природою і безліччю непорозумінь. Перлина Поділля, заселена воєнними, постійно розташована на пересіканні торгових шляхів, населення вивозилося, винищувалося, перемішувалося, багатонаціональне, дружнє часами і різне до неможливості…
Ірина Голуб
Не треба створювати міфів. Ніяких. Бо потім будуть приїжджати і ті міфи розвінчувати. І ще й допитуватись «шо ж то ви з себе таке строїте?..»

А коли вже йшла мова про Бойченка, то він тому й не з’являється у соцмережах, бо займається ділом — створенням реального інтелігентного середовища у Чернівцях, а не міфічного. І багато інших також на цьому поприщі працюють — організовують літературні вечори, фотовиставки, кінопокази, запрошують митців, відомих і не дуже.

Тільки там можна поступово перетворити місто на осередок культури і мистецтва, а не просто почепивши на шию «багємний» шарфик і розповівши казку про троянди і Шопена.
Надія Григоренко
Дивно, що ніхто досі не згадав про «MERIDIAN CZERNOWITZ».
По-моєму, почали ми непогано. І дійсно, як каже Ірина Голуб, не варто захоплюватися створенням міфів, які потім розвінчуються. А цей поетичний фестиваль — краще за будь-який міф!
Володимир Антонюк
«Мередіан ...» — прекрасний. Европейська феєрична подія. та штука в тому, що звичайні базові правила поведінки вже «розвінчали», під виглядом т.з. толерантності — хама уже і хамом не назовеш — він «людина з особливим поняттям про культуру». Тому варто, думаю, крім яскравих подій щодня вибудовувати культорне середовище (часом застосовуючи битку). Коротше, факт збичавлення Чернівців не обговорюється, обговорюється варіанти створення середовища придатного для життя людей які ще відрізняють Бєбєля від Бабєля.
Ірина Голуб
«вибудовувати культорне середовище (часом застосовуючи битку)»

Після подій в Ірпіні кількамісячної давності такими словами краще не жартувати. Раптом хтось вирішить, що, приміром, слухати Тартака або читати Андруховича — некультурно…
Володимир Антонюк
Так воно і нє є культурно в контексті нинішньої офіційної культури ;). Курльтурєн — Кіркоров, Барабасков, Привалій і всякі фабріканти (вибачтє всіх не знаю ;) )
Ірина Голуб
ну то я ізвіняюсь за свій низький культурний уравєнь )))
Володимир Антонюк
Нічаво, слушайтє больше Поплавскава, Сірдючку, Бабкіну і вьі смєло сможетє посісчать бальі-маскарадьі культурньіх людей.
Михайло Шморгун
Немає у Чернівців міфотворців
Віталія Козменко
Коли люди зрозуміють, як на цьому можна заробляти пристойні гроші — міфотворці будуть!
Володимир Антонюк
Я про те не знав, а виявляється процес то іде (покищо десь не в Чернівцях) www.ukrainebranding.org.ua/
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте